Energie vergelijken: hier kun je op letten

Energie wordt steeds duurder. Om het betaalbaar te houden, is het een goede keuze om eventueel over te stappen. Voordat je dit doet, is het van belang om verschillende contracten en leveranciers te vergelijken. Maar waar moet je op letten? Wij zetten voor je op een rijtje wat invloed heeft op je energiekosten en -verbruik.

Vaste of variabele tarieven

Voordat je een energiecontract afsluit, is het goed om te kijken of het een vast of variabel tarief is. Het kan een groot verschil maken qua prijs. Zo heb je met vaste tarieven zekerheid over de prijs die je betaalt, waar variabele tarieven regelmatig van prijs kunnen veranderen. Ook zijn de prijzen voor een vast contract over het algemeen vaak lager in tegenstelling tot variabele contracten. Daarnaast geven energieleveranciers vaak welkomstkortingen bij het afsluiten van een vast contract. Vergelijken van energie is dus erg belangrijk voor het vinden een passende en voordelige energieleverancier.

Energieprijzen

Voor een energiecontract betaal je altijd een vast bedrag met daarnaast kosten voor de hoeveelheid energie die je verbruikt. Wanneer de vaste kosten hoog zijn maar je weinig energie verbruikt, kan dit een nadeel zijn. Vergelijk energie niet alleen op leveringskosten, maar ook op vaste kosten. Om de energiekosten te verlagen, kun je ervoor kiezen om zelf energie op te wekken. Zo kun je investeren in zonnepanelen. Het is goed voor het milieu en de portemonnee. Op Gaslicht.com vind je meer informatie over het aanschaffen en vergelijken van zonnepanelen.

Bepaalde of onbepaalde tijd

Veel energieleveranciers bieden contracten voor een bepaalde of onbepaalde tijd aan. Met een contract voor een onbepaalde tijd krijg je vrijheid om over te stappen wanneer je wilt. Er zit geen vaste tijd aan. Houd wel rekening met de kleine lettertjes, zoals de opzegtermijn. Een contract van onbepaalde tijd heeft zowel voor- als nadelen. Zo heb je geen vaste tarieven en krijg je vaak geen welkomstkortingen. Daarom ben je in veel gevallen goedkoper uit met een vast contract voor een bepaalde tijd. Overigens is het maar net de vraag wat de energieleveranciers op dat moment aanbieden.

Groene of grijze energie

Tegenwoordig heb je steeds vaker de keuze tussen groene of grijze energie. Met het kiezen van groene energie lever je jouw bijdrage aan een duurzame wereld. In principe is de energie hetzelfde, alleen de plek waar het wordt opgewekt niet. Groene energie komt van zonne-energie, windenergie en waterkracht. Daarentegen komt grijze energie van kernenergie en fossiele brandstoffen. Om een goedkoop energiecontract te vinden dat duurzame energie opwekt, is het dus goed om te vergelijken!