5 tips voor autoverzekering vergelijken

Autoverzekeringen vergelijken zorgt vrijwel altijd voor een flinke kostenbesparing. De meeste mensen veranderen niet van autoverzekering zolang zij dezelfde auto hebben. Terwijl je auto ouder wordt, kan de dekking echter niet meer passend zijn en loopt de premie onnodig op. Je kunt vandaag nog eenvoudig overstappen en daarmee profiteren van diverse kortingen die verzekeraars klaar hebben liggen voor nieuwe klanten. Met een simpele vergelijking vind je de autoverzekering die bij jou past.

Welke autoverzekering past bij mij?

Welke autoverzekering het beste bij jouw situatie past, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo speelt de leeftijd van de auto een rol, hoeveel kilometers je er jaarlijks mee rijdt, hoeveel schadevrije jaren je op je naam hebt staan en waar je woont. Deze factoren spelen ook een rol bij het bepalen van de premie. Met autoverzekering vergelijken kun je kosten besparen zonder in te leveren op de dekking en andere kwaliteitseisen. We geven je 5 tips bij het vergelijken van verzekeraars zodat je de beste autoverzekering af kunt sluiten tegen een scherpe premie.

  • Kies een autoverzekering met een passende dekking
  • Let op de voorwaarden
  • Kies voor een jaarbetaling
  • Kies voor een hoger eigen risico
  • Pas op voor dubbele verzekeringen

Tip 1: Kies een autoverzekering met een passende dekking

De dekking die je voor de auto nodig hebt is afhankelijk van de leeftijd van je auto. Voor een nieuwe auto wil je een hogere dekking, daarom kies je voor een all risk verzekering, ook wel WA + volledig casco genoemd. Voor een auto van 6 tot 10 jaar oud, kun je beter kiezen voor een WA + beperkt casco autoverzekering (WA Plus). Bij een oudere auto is een WA verzekering voldoende om de prijs/kwaliteitverhouding van de dekking en de waarde van de auto in balans te houden.

All risk autoverzekering

Een all risk autoverzekering dekt de meeste schade die je auto op kan lopen. Zowel de schade die je zelf veroorzaakt als die anderen aan de auto veroorzaken worden vergoed. Bovendien wordt de schade die jij bij een ander veroorzaakt vanuit de all risk autoverzekering vergoed. Vanwege de uitgebreide dekking is de premie van een all risk verzekering relatief hoog. Je kunt echter altijd geld besparen op de premie door verschillende autoverzekeraars te vergelijken.

WA Plus autoverzekering

Binnen de WA Plus autoverzekering wordt alle schade die je bij anderen veroorzaakt en beperkt de schade aan de eigen auto vergoed. Schade die je zelf veroorzaakt, wordt nooit vergoed. Schade door brand, ruitschade en diefstal wordt door vrijwel alle verzekeraars vergoed, sommige verzekeraars bieden binnen de WA Plus een uitgebreidere dekking. De premie die je betaalt is afhankelijk van de dagwaarde van de auto, de cataloguswaarde, de leeftijd, het gewicht en de kilometerstand. De premie kan per verzekeraar sterk uiteenlopen.

WA autoverzekering

Iedereen is verplicht de auto minimaal WA te verzekeren. Dit is de goedkoopste autoverzekering, maar deze biedt dan ook de minste dekking. Alleen schade die je met de auto bij anderen veroorzaakt wordt door deze autoverzekering vergoed. Wanneer je een auto hebt van tien jaar of ouder, is dit de beste keuze qua autoverzekering. De waarde van de auto is lager en het risico op schade hoger zodat een duurdere verzekering eigenlijk niet uit kan. De premie van de WA verzekering loopt sterk uiteen, vergelijken loont dus altijd.

Tip 2: Let op de voorwaarden

Je wil natuurlijk een autoverzekering met een scherpe premie, maar kostenbesparing is niet alles wat telt. De voorwaarden van een autoverzekering zijn minstens zo belangrijk. Ten eerste is het van belang om precies te weten welke schade er gedekt wordt. Daarnaast is het belangrijk om bijvoorbeeld te letten op een no-claimkorting, het eigen risico en de nieuwwaarderegeling. Op die manier vind je de autoverzekering die voldoet aan jouw wensen. Daarna kun je de verschillende aanbieders vergelijken om de verzekeraar te vinden die deze autoverzekering het goedkoopst aanbiedt.

Tip 3: Kies voor een jaarbetaling

Het ligt voor de hand om de premie van de autoverzekering maandelijks te betalen. Voor de verzekeraar brengt dit echter veel administratieve handelingen met zich mee. Daarom rekent de verzekeraar een toeslag bij maandelijkse premiebetaling. Als je financiƫle situatie het toelaat is het daarom slimmer om de premie per jaar te betalen, dit kan je een korting opleveren tot maar liefst 6% op de premie. In de vergelijker kun je zien hoeveel de jaarpremie en de maandpremie van de autoverzekering bedragen.

Tip 4: Kies voor een hoger eigen risico

Veel mensen kiezen voor een laag eigen risico zodat ze zo weinig mogelijk bij hoeven te betalen wanneer zij schade oplopen. Het is echter slimmer om te kiezen voor een hoger eigen risico. Door te kiezen voor een hoger eigen risico betaal je een lagere premie, zodat je eenvoudig kosten bespaard. Deze besparing weegt in de meeste gevallen ruimschoots op tegen de schade die je jaarlijks maakt en claimt. Kijk in de vergelijker direct hoeveel jij op je premie kunt besparen door te kiezen voor een hoger eigen risico.

Tip 5: Pas op voor dubbele verzekeringen

Bij het afsluiten van een autoverzekering kun je vaak kiezen voor extra opties zoals een inzittendenverzekering of een rechtsbijstandsverzekering. Kijk voor het afsluiten van een verzekering goed na of deze opties niet al verzekerd zijn binnen een andere polis. Heb je al een rechtsbijstandsverzekering? Dan ben je waarschijnlijk al verzekerd voor schade in het verkeer. Jouw passagiers zijn al verzekerd binnen de WA autoverzekering, dus die hoef je niet apart te verzekeringen. Dubbele verzekeringen leiden tot extra kosten die makkelijk voorkomen kunnen worden. Check dus altijd goed de dekking van je huidige verzekeringen voordat je autoverzekeringen gaat vergelijken.

Bonustip

Wil je jarenlang profiteren van scherpe premies? Overweeg dan eens (kleine) schades niet te claimen, maar zelf te betalen. Door geen schades te claimen kan je gebruik blijven maken van de no-claimkorting waardoor je minder premie betaalt. In de meeste gevallen weegt de jarenlange besparing op de premie goed op tegen de kosten van de schade. Dit is uiteraard alleen mogelijk als je financiƫle situatie dit toelaat, uiteindelijk sluit je een autoverzekering immers af om kleine en/of grote schade aan je auto niet uit eigen portemonnee te hoeven betalen.

Vergelijken en overstappen van autoverzekering

Na het aflopen van de contractperiode kun je vaak dagelijks van autoverzekering veranderen, sommige verzekeraars hanteren echter een opzegtermijn. Controleer daarom eerst de polisvoorwaarden van je huidige verzekering voordat je een nieuwe autoverzekering afsluit. Indien je een nieuwe auto koopt of de verzekeraar de premie of de voorwaarden wijzigt tijdens de contractperiode, kan je de huidige verzekering per direct opzeggen. Wij helpen je graag bij het vinden van de beste autoverzekering met de vergelijker. Stap vandaag nog over en bespaar direct, waarom zou je meer betalen dan nodig is?