Hoe vind ik de beste zorgverzekering?

Wat de beste zorgverzekering is, is een heel persoonlijke afweging. Wat voor de één de beste zorgverzekering is, kan voor jou helemaal niet passend zijn. Het is daarom belangrijk om eerst stil te staan bij wat jij zoekt in een zorgverzekering. Pas als jij weet wat jij nodig hebt, kun je de verschillende zorgverzekeringen met elkaar vergelijken. Door te vergelijken vind je niet alleen de beste zorgverzekering, maar ook de goedkoopste zorgverzekering die voldoet aan jouw kwaliteitseisen.

Wat is voor mij de beste zorgverzekering?

Kijk eens naar de zorgkosten die je de afgelopen drie jaar hebt gemaakt en van welke behandelaars je deze zorg hebt gekregen. Op die manier krijg je een goed overzicht van de kosten die je vergoed wil hebben en in hoeverre je een vrije zorgkeuze belangrijk vindt. Het is ook belangrijk om te kijken naar de nabije toekomst. Verwacht je het aankomende jaar bepaalde zorgkosten doordat je een specifieke therapie gaat volgen, je een kinderwens hebt of omdat je gaat reizen? Dan kun je hiermee rekening houden bij het kiezen van een zorgverzekering.

Het begint met de basisverzekering

Je bent verplicht om een basisverzekering af te sluiten, ook als je vrijwel nooit zorgkosten maakt. Zorgverzekeraars worden door de overheid verplicht om allemaal dezelfde zorg in hun basispakket op te nemen. Inhoudelijk verschilt de basisverzekering dus niet, maar het prijskaartje dat de zorgverzekeraars eraan hangen loopt sterk uiteen. Is de beste zorgverzekering voor jou een basisverzekering met de laagste premie? Dan loont het zeker om de premie van verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken.

De basisverzekering uitbreiden met een aanvullende verzekering

Verwacht je het aankomende jaar zorgkosten te maken die niet vallen binnen de basisverzekering? Dan kun je overwegen een aanvullende zorgverzekering af te sluiten naast de basisverzekering. Let daarbij goed op de zorgkosten die binnen deze verzekering worden gedekt. Vaak kun je bij een zorgverzekeraar kiezen voor verschillende pakketten met een uitgebreide of minder uitgebreide dekking. In de vergelijker kun je aangeven welke zorgkosten jij graag vergoed zou willen hebben vanuit een aanvullende verzekering. Veel gekozen vergoedingen zijn fysiotherapie, hulpmiddelen (brillen, gehoortoestellen) en alternatieve therapieën.

Extra verzekeren met een tandartsverzekering

Heb je een kwetsbaar gebit en leidt dit tot hoge tandartsrekeningen? Dan kan een tandartsverzekering een goede optie zijn om te besparen op de kosten. Tandartsverzekeringen zijn vaak beschikbaar in verschillende pakketten. Soms is er een medische keuring nodig voordat je een verzekering af kunt sluiten. Tandartsverzekeringen zijn relatief duur, bereken daarom van tevoren of het voor jou een goede keuze is. Een tandartsverzekering kost al gauw meer dan honderd euro per jaar. Als jouw kosten daar gemiddeld onder blijven, is een tandartsverzekering niet verstandig. Je vergelijkt de verschillende tandartsverzekeringen eenvoudig in de zorgvergelijker 2019.

Hoeveel keuzevrijheid wil je hebben?

Zorgverzekeraars hanteren verschillende soorten verzekeringen die meer of minder keuzevrijheid bieden. Je kunt kiezen tussen een restitutiepolis, een naturapolis en een budgetpolis. Elke polis kent voor- en nadelen die we hieronder bespreken.

De restitutie zorgverzekering

Wil jij zelf kiezen naar welke behandelaar jij gaat en wil je niet in je keuze beperkt worden door de zorgverzekeraar? Dan is de beste zorgverzekering voor jou een die werkt op basis van restitutie. Het nadeel van een dergelijke zorgverzekering is de premie: voor je keuzevrijheid betaal je wel een prijs. Dit hoeft je echter niet te weerhouden van het afsluiten van een restitutie zorgverzekering. Door de verschillende aanbieders op premie te vergelijken vind je eenvoudig de juiste verzekering voor een scherpe prijs.

De natura zorgverzekering

Bij dit type zorgverzekering heeft de zorgverzekeraar een contract afgesloten met een aantal behandelaars. Maak je gebruik van de diensten van een contractant, dan worden de zorgkosten vergoed. Heeft jouw behandelaar geen contract, dan krijg je de behandeling beperkt of niet vergoed. Voordat je een dergelijke verzekering afsluit, is het verstandig om te checken of de behandelaars in jouw omgeving een contract hebben. De premie van een natura zorgverzekering ligt vaak lager dan die van een restitutiepolis.

De budget zorgverzekering

Maak je bijna geen zorgkosten en wil je de premie tot het minimum beperken? Dan is de budget zorgverzekering een goede keuze. Doordat alleen de zorgkosten bij een zeer beperkt aantal behandelaars worden vergoed, kan de verzekeraar de premie laag houden. Het nadeel is dat wanneer je toch zorg nodig hebt, je dit misschien niet in jouw omgeving vergoed krijgt. Maak je gebruik van de diensten van een niet gecontracteerde behandelaar, dan krijg je dit niet of beperkt vergoed. De zorgkosten kunnen zo snel oplopen. Neem je deze beperkingen voor lief? Dan kun je eenvoudig zorgverzekering vergelijken en direct afsluiten.

Besparen op de zorgverzekering

Je weet nu waar de beste zorgverzekering voor jou aan moet voldoen. Nu je dit weet kun je kijken hoe je nog meer geld kunt besparen op de zorgverzekering. Enkele manieren hebben we al besproken. Zo kun je kiezen voor een zorgverzekering met minimale dekking en geen aanvullende verzekeringen nemen wanneer dit niet nodig is. Er zijn echter nog een aantal factoren die van invloed zijn op de premie die jij volgend jaar gaat betalen. We geven je 5 besparingstips:

  • Kies niet voor een gezinspolis
  • Kijk of je recht hebt op collectiviteitskorting
  • Kies een hoger eigen risico voor een lagere premie
  • Kies voor een jaarbetaling
  • Overweeg jaarlijks of overstappen loont

Tip 1: Kies niet voor een gezinspolis

Veel gezinnen hebben een verzekering waarbij iedereen dezelfde dekking heeft. Zo is iedereen binnen het gezin verzekerd voor kraamzorg, orthodontie en andere zaken waar slechts een aantal gezinsleden gebruik van maken. Deze kosten kun je makkelijk besparen door voor iedereen een passende zorgverzekering af te sluiten. Vind voor ieder gezinslid een passende zorgverzekering met de vergelijker.

Tip 2: Kijk of je recht hebt op collectiviteitskorting

Veel werkgevers en verenigingen bieden een collectiviteitskorting aan op zorgverzekeringen. Hiermee kun je korting krijgen op de premie van de basisverzekering, de aanvullende verzekering en/of de tandartsverzekering. Het is jammer wanneer je deze korting laat liggen. Kijk daarom voor het overstappen van zorgverzekering of je recht hebt op collectiviteitskorting.

Tip 3: Kies een hoger eigen risico voor een lagere premie

Maak je gemiddeld weinig zorgkosten? En laat je financiële situatie het toe om zorgkosten uit eigen portemonnee te betalen wanneer je onverwachts toch zorg nodig hebt? Dan is een hoger eigen risico een slimme keuze. Het eigen risico bedraagt standaard 385 euro per persoon. Wanneer je vrijwillig voor een hoger bedrag kiest, betaal je een lagere zorgpremie per maand. Kijk in de zorgvergelijker hoeveel jij kunt besparen met een hoger eigen risico.

Tip 4: Kies voor een jaarbetaling

Wanneer je de premie in één keer betaalt, krijg je bij de meeste zorgverzekeraars een korting op de premie. Dit kan dus een makkelijke manier zijn om geld te besparen, als je het geld voor handen hebt.

Tip 5: Overweeg jaarlijks of overstappen loont

Zorgverzekeraars verhogen jaarlijks hun premie. Daarnaast kan ook jouw situatie veranderen waardoor een andere zorgverzekering passend wordt. Overweeg daarom jaarlijks of overstappen loont en vergelijk de verschillende zorgverzekeraars. In de meeste gevallen zal blijken dat je geld kunt besparen door over te stappen!