Je internet vergelijken: waar moet je op letten?

Tegenwoordig zijn er zoveel internetaanbieders te vinden dat het makkelijk is om de verkeerde keuze te maken. Er zijn veel dingen waar je op moet letten als het gaat over het kiezen van de juiste internetprovider.

Prijs

Dit is niet zozeer de factor die onderaan de streep bepaalt of jij de juiste provider hebt gekozen, maar het is wel een factor om constant in het achterhoofd te houden bij de zoektocht. Iedereen heeft een bepaald budget en bij de een is dit meer dan bij de ander. Nou wil duurder lang niet altijd zeggen beter. Het gaat er natuurlijk om wat je ervoor terug krijgt. Veel providers blazen hoog van de toren met mooie acties. Echter, deze zijn bijna altijd tijdelijk, en dit betekent dus dat je na een bepaalde periode over het algemeen meer gaat betalen dan je in eerste instantie had gedacht.

Snelheid

De snelheid van je internet bepaalt hoe snel je van pagina naar pagina kan surfen, hoe soepel jouw video-call verloopt, hoe vaak jouw videogame hapert, en ga zo maar door. De snelheid die je nodig hebt is afhankelijk van de manier waarop jouw huishouden internet gaat gebruiken. Als je veel thuis werkt is het belangrijk dat de snelheid hoog ligt, want er hangen inkomsten vanaf. In zo’n geval is zakelijk glasvezel bijvoorbeeld een betere keuze dan basic internet. 

Als er veel gamers in huis zitten, of er zijn ├╝berhaupt veel mensen die het netwerk tegelijk gebruiken, dan is een hogere snelheid zeer wenselijk omdat iedereen in huis dan zonder haperingen en problemen van het netwerk gebruik kan maken. Ben je alleen, kijk je alleen maar tv en verstuur je slechts een paar mailtjes op een dag? Dan kan je net zo goed gaan voor een simpeler (en vaak dus goedkoper) pakket.

Kwaliteit

De kwaliteit gaat vaak samen met de snelheid, maar er zijn ook andere zaken die de kwaliteit van het internet beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan de router die helemaal beneden in de meterkast staat, terwijl het netwerk op zolder nodig is om te werken. In deze gevallen zijn er providers die meedenken en gegarandeerd een optimaal bereik kunnen realiseren, maar er zijn ook providers die hier niks mee doen. Zoek dus goed uit wat de voorwaarden zijn met betrekking tot de kwaliteit van het internet in huis.

Algemene tips

Eigenlijk is het vrij simpel: lees veel reviews, lees de voorwaarden aandachtig door, vergelijk op meer vlakken dan alleen prijs, en zorg dat je goed voor ogen hebt wat jouw wensen zijn. En lees grondig de voorwaarden!