Kan ik overstappen van energieleverancier?

Je hebt misschien al een tijdje dezelfde energieleverancier. Dan is het hoog tijd om eens om je heen te kijken. Het kan je namelijk veel voordeel opleveren. Je kunt denken aan eenmalige overstap korting of korting omdat je een vast energiecontract afsluit. Is dit hét moment om over te stappen voor jou?

De keuze voor een energieleverancier, die heb je jaren geleden wellicht weloverwogen gemaakt. Maar er is in de tussentijd veel veranderd. De tarieven, kortingen, het aanbod en dus ook de voordelen. Dat is de reden om eens goed om je heen te kijken. Om energieproducten eens met elkaar te vergelijken en je voordelen op rij te zetten. Van dat vaste contract met hoge korting, het lagere energietarief tot het product waarvoor je kunt kiezen. In deze tijd kun je energiekeuze, prijzen en leveranciers tot op de kleinste details met elkaar vergelijken. Dat is pas echt een weloverwogen keuze maken.

En als je contact inmiddels is afgelopen kun je met een paar klikken onbezorgd overstappen. En soms heeft ook je vertrouwde energieleverancier een prachtige aanbieding liggen. Zodat je opnieuw kunt kiezen voor die korting om te profiteren.

Uit onze ervaring weten wij dat jaarlijks vergelijken loont. Je kunt er elk jaar opnieuw veel voordeel meepakken. Goede keuze dus! Maar dan moet je dit nog wel even doen.

Hoe werkt overstappen van energieleverancier?

Als jij het energieproduct dat bij je past gevonden hebt kan het overstappen beginnen. En dat proces zal je nieuwe energieleverancier geheel regelen. Het enige dat jij zeker moet weten is dat je vrij bent om over te stappen naar een nieuwe energieleverancier. Om dat te weten te komen kun je inloggen in de online omgeving van je energieleverancier. Of contact opnemen met de klantenservice..

Ben je vrij om te gaan? Dan kun je zonder zorgen overstappen. Heb je nog een lopend contract waar je vanaf wilt? Dan kun je het contract soms voortijdig stopzetten of deze afkopen met een boete. Het is wel heel erg belangrijk dat je dit overlegd met je huidige energieleverancier. Die je ook aan een afgesloten contract kan houden.

Bij het proces krijg je vaak verschillende berichten per mail of post over de voortgang. De overstap kan heel snel geregeld zijn. Maar kan soms ook enkele weken in beslag nemen. Dit is geheel afhankelijk van de verschillende processen die er nodig zijn.

Voor wat voor soort energiecontract moet ik kiezen?

Er is geen goed of fout bij de keuze van een nieuw energiecontract. Wat wel heel belangrijk is om in het oog te houden. Als je kiest voor een langere looptijd met vast tarief kun je de komende tijd niet meer profiteren van kortingen. Dat zou natuurlijk zonde zijn.

Je moet jezelf dus afvragen of je langdurig afhankelijk wil zijn van die ene aanbieding. Is het echt de energieleverancier waar je langer aan vast wilt zitten?

Het is dus goed dat hierover goed nadenkt. Kies je voor elk jaar energie vergelijken en voordeel pakken? De aanbieding die nu beschikbaar is voor de komende jaren of wil je liever een flexibel contract en ook nergens aan vast zitten. Een keuze die niemand voor je kan maken.

Naast de looptijd, energietarief en de korting is er natuurlijk nog iets om voor te kiezen. Dat is wellicht ook het belangrijkste om voor een energieleverancier te kiezen. Dat is namelijk het soort product dat je wilt. Wil je grijze (met fossiele brandstof opgewekte) energie of kies je liever voor groene duurzame energie.

Waarom zou je nog voor grijze energie zou kiezen?

Waar groene energie jaren geleden veel duurder was dan de grijze variant, is dat nu al lang niet meer zo. Je kunt voor hetzelfde geld dus kiezen voor een verantwoord groen energieproduct. Maar wat is grijze energie nu eigenlijk?

Je kunt je voorstellen dat energie, opgewekt met fossiele brandstof, slecht is voor het milieu. Deze vorm van opwekken noemen we grijze energie. De voornamelijke nadelen zijn de vuile winning van deze brandstof, uitstoot die het oplevert als dat het op raakt. Waarbij de kosten vooralsnog nauwelijks lager zijn dan bij de groene duurzame energie.

De meeste energieleveranciers geven de voorkeur daarom steeds vaker voor groene energie. Dat niet op raakt, minder of zelfs niet nadelig is voor het milieu en zorgt voor een schonere lucht.

Waarom je voor groene energieproducten moet kiezen?

Je hebt het al een beetje gelezen, groene energie is verantwoorde energie. Waarbij er geen uitstoot plaats vindt en de energiebron nooit uitgeput raakt. Je kunt er dus oneindig gebruik van maken. Er zijn steeds meer huishoudens die hiervan gebruik maken. Dit doen ze door te kiezen voor groene energie. Maar soms ook door zelf deel uit te maken van de opwekking.

Je ziet dan ook steeds vaker zonnepanelen op een dak liggen. Die goed zijn voor het terugdringen van energiegebruik. Er zijn zelfs al voorbeelden van klimaatneutraal wonen. Waarbij energie door de welbekende zonnepanelen wordt opgewekt, warmte uit de grond komt, door warmtepompen.

Als jij kiest voor groene energie, dan zet je de eerste stap in betaalbare energie dat veel beter is voor het milieu. Waar jaren geleden vooral groene energie vanuit het buitenland ingekocht moest worden, brengen energieprojecten uit het binnenland ook steeds meer rendement op. Dat maakt het ook een stuk aantrekkelijker om te kiezen voor groene energie.

Kun je van grijze energie naar groene energie overstappen?

De energie die je op dit moment hebt heeft geen invloed op de overstap. Je kunt dus onbezorgd kiezen voor de energieleverancier naar keuze, het energieproduct dat bij je past en overstappen.

Je kunt bij steeds meer energieleveranciers zien waar de energie vandaan komt. Dat is soms ontzettend leuk om te weten. Want verantwoorde stroom komt soms gewoon direct bij jou uit de omgeving door zogenaamde groenprojecten. Er zijn dan ook steeds meer leveranciers die geld in zogenaamde groenprojecten investeren in eigen land.

Wil je optimaal gebruik maken van groene stroom? Dan hebben sommige energieleveranciers ook samenwerkingen met leveranciers van groenproducten. Je kunt dan zonnepanelen huren of kopen tegen een aantrekkelijk tarief. Waardoor je minder verbruik hebt. Daardoor zullen je maandlasten flink omlaag gaan door minder verbruik.

Verder zullen woningen de komende jaren ook verduurzamen. Waarbij warmte opgewekt zal worden met warmtepompen, stroom met zonnepanelen en woningen flink geïsoleerd worden. Je kunt dus overstappen op elk moment naar duurzame energie, waarbij je vaak ook kunt profiteren van de verduurzaming van een woning.