Waarom het vergelijken van financial lease deals loont

Wanneer je een auto met een financial lease-contract hebt afgesloten, rijd je allereerst in een gloednieuwe auto zonder dat je daaraan al jouw geld kwijt bent. Nadat het contract afloopt, word je ook nog eens eigenaar van die spiksplinternieuwe auto. Redenen genoeg om je eens te verdiepen in financial lease. Maar, bij welke maatschappij ben je het voordeligst uit en hoe begin je?

Leasevormen

Als je een leasecontract wil afsluiten, is het belangrijk om verschillende leasevormen te vergelijken. Je kunt namelijk naast financial lease ook kiezen voor private- en opertional lease. Deze vormen houden in dat je na afloop van het leasecontract je auto weer moet inleveren bij de leasemaatschappij. Operational lease wordt vooral gebruikt voor zakelijke doeleinden, terwijl private lease vooral wordt gebruikt voor privégebruik. 

Financial lease wordt ook gebruikt voor zakelijke doeleinden, maar daarmee koopt de onderneming de auto. Dit betekent dat je al meteen eigenaar bent van de auto. Dankzij deze vorm vermijd je een grote uitgave en is daarmee ideaal voor zzp’ers of ondernemingen die een eigen bedrijfsauto willen.

Financiële samenstelling

Wanneer je gaat voor een financial lease, is het goed om te weten hoe zo’n maandtermijn is opgebouwd. Zo weet je op welke aspecten je moet letten als je verschillende maatschappijen gaat vergelijken. Je kunt al genoeg informatie vinden als je zoekt op ‘wat is financial lease. Een financial lease afsluiten hoeft namelijk niet duur en ingewikkeld te zijn. 

Je hebt een zogenoemd maandtermijn, wat bestaat uit een aflossingscomponent en een rentecomponent. Ook is het maandtermijn afhankelijk van de financiële samenstelling, gebaseerd op verschillende aspecten. Deze aspecten zijn onder andere de verkoopprijs van de auto, de aanbetaling, het leasebedrag, de slottermijn, de looptijd en het rentepercentage. Wanneer je deze verschillende aspecten gaat vergelijken, bestaat er dus een manier om de maandtermijn te verlagen en een goedkopere auto te leasen.

Administratiekosten

Het is belangrijk om je te verdiepen in verschillende leaseaanbieders. Er bestaat namelijk een kans dat je voor precies dezelfde auto elders meer betaalt. Ook geldt dit voor de administratieve kosten. Sommige aanbieders vragen namelijk nog administratiekosten over de prijs van je financial lease heen, waardoor je al snel honderden euro’s extra zou moeten betalen. Check dus altijd van tevoren of deze administratiekosten zijn inbegrepen of als je deze nog extra moet betalen.

Slottermijn

Vergelijk altijd verschillende aanbieders met een rentecalculator en niet alleen op basis van de maandtermijn. De slottermijn kan op de website namelijk stukken lager liggen dan de daadwerkelijke slottermijn. Dit hangt af van de hoeveelheid rente die je moet betalen. Check dus altijd de rente die je moet betalen.