Welk internet abonnement past bij mij?

Een internet abonnement kiezen is niet eenvoudig. Er zijn momenteel zoveel providers van internet abonnementen dat je het overzicht snel kunt verliezen. Gelukkig kun je bij ons verschillende aanbieders van internet vergelijken zodat je het beste abonnement kunt kiezen tegen de laagste prijs.

Kies je voor een kabel, DSL of glasvezel internet abonnement?

Internet wordt geleverd via de kabel, de telefoonlijn en het glasvezelnetwerk. Elke methode heeft zijn specifieke voor- en nadelen. Zo is de snelheid van je internetverbinding en de kwaliteit afhankelijk van de keuze die je maakt. Het is daarom slim om van tevoren op een rijtje te zetten wat je zoekt in een internet abonnement. Als je dat weet kun je eenvoudig de verschillende aanbieders met elkaar vergelijken.

Kabel internet abonnement

Internet via de kabel wordt geleverd door Ziggo, Caiway en Zeelandnet/Delta. Per regio is er slechts één provider actief, je kunt dus niet kiezen tussen verschillende providers wanneer je kabelinternet neemt. Het voordeel van kabelinternet is de relatief hoge snelheid die ze leveren over een stabiel netwerk. Het nadeel is dat de prijs hoger ligt in vergelijking met andere providers. Een ander nadeel is dat je geen los internet abonnement af kunt sluiten. Je sluit een internet abonnement altijd af in combinatie met een tv abonnement. In de vergelijker kun je direct zien welke kabel internet abonnementen er op jouw adres beschikbaar zijn.

DSL internet abonnement

Bij DSL ontvang je internet via het telefoonnetwerk. De grootste providers zijn KPN en Tele2, maar ook een groot aantal kleinere providers biedt DSL internet abonnementen aan. Het nadeel van DSL internet is dat de beloofde internetsnelheid in veel gevallen niet gehaald wordt. Ten eerste wordt de snelheid steeds lager naarmate je verder van het verdeelstation af woont. Ten tweede wordt je snelheid lager wanneer je over dezelfde internetverbinding ook digitale televisie kijkt. Het grote voordeel is dat DSL vrijwel overal verkrijgbaar is en zeer scherp geprijsd is. Kijk in de vergelijker direct welke internet abonnementen beschikbaar zijn op jouw adres.

Glasvezel internet abonnement

Als je kiest voor internet via het glasvezelnetwerk van Reggefiber (KPN) of CIF, kies je voor stabiel en kwalitatief goed internet. Het voordeel is dat de snelheid die beloofd wordt, ook de internetsnelheid is die je ontvangt. Bovendien kun je moeiteloos grote bestanden uploaden. De snelheid neemt niet af wanneer je met meerdere personen tegelijk internet of ook televisie kijkt over het glasvezelnetwerk. Het nadeel is dat een glasvezel internet abonnement relatief duur is, maar er zijn vaak leuke promotieacties waardoor glasvezelinternet voor iedereen betaalbaar wordt. Een ander nadeel is dat het glasvezelnetwerk nog geen landelijke dekking heeft. Kijk in de vergelijker met de postcodecheck of een glasvezel internet abonnement ook beschikbaar is op jouw woonadres.

Welke internetsnelheid heb je nodig?

De snelheiden waaruit je kunt kiezen lopen uiteen van 15 tot honderden Mb. Het kan lastig zijn om te bepalen welke snelheid je nodig hebt. Gemiddeld kan je ervan uitgaan dat een huishouden een snelheid van 40Mb nodig heeft. Je kunt dan moeiteloos met meerdere personen tegelijk internetten en televisie kijken. Wordt internet alleen gebruikt om te surfen en te mailen? Dan heb je genoeg aan een lagere snelheid. Game je veel of download je met regelmaat films? Dan kan een hogere snelheid handig zijn. Kies bij twijfel altijd voor een relatief lage snelheid. Het is tijdens de looptijd van een contract eenvoudiger om je abonnement te upgraden dan deze te downgraden. Vergelijk direct de verschillende internet abonnementen op snelheid met de vergelijker.

Alleen een internet abonnement of een combi-pakket?

Als je voor internet, televisie en vaste telefonie allemaal losse abonnementen hebt afgesloten, kan het voordelig zijn om over te stappen naar 1 provider met een combi-pakket. Bij zo een pakket kan je vaak profiteren van hoge kortingen waardoor je maandelijks minder geld kwijt bent. Bovendien is het administratief ook handiger wanneer je alle diensten via dezelfde provider hebt lopen. Wij helpen je bij het vergelijken van de verschillende combi-pakketten.

Internet abonnement met tv

Bij vrijwel alle providers kun je een internet abonnement met digitale televisie afsluiten. Je ontvangt dan naast internet een groot aantal televisiezenders. Met interactieve televisie kun je ook gebruikmaken van extra services zoals opnemen, programma gemist en pauzeren. Je kunt vaak ook kiezen voor uitgebreide tv-pakketten zodat je nog meer zenders kunt ontvangen. Deze opties verschillen per provider en brengen soms extra kosten met zich mee. Wanneer je kiest voor een kabel internet abonnement sluit je daar altijd een televisieabonnement bij af.

Internet abonnement met tv en bellen (triple play)

Het meest gekozen combi-pakket is een internet bellen en tv abonnement, dit wordt ook wel triple play genoemd of alles in 1 pakket. Naast de voordelen van digitale televisie kent dit pakket ook voordelen ten opzichte van een los telefoonabonnement. Zo kun je kiezen voor goedkope belbundels waarmee je voordelig kunt bellen in de avond en in het weekend. Soms kun je zelfs gratis bellen naar mensen die zijn aangesloten bij dezelfde provider. Een enkele provider rekent geen abonnementskosten voor de vaste telefonie, alleen de belkosten worden dan in rekening gebracht. Vergelijk diverse aanbieders om te zien hoeveel jij kunt besparen met een 3-in-1 combi-pakket.

Internet abonnement met tv, vaste telefonie en mobiel bellen (quad play)

Bij het meest uitgebreide pakket wordt het internet abonnement naast vaste telefonie en digitale televisie ook nog eens uitgebreid met mobiel bellen. Je profiteert dan van een hoge korting op je mobiele telefoonabonnement. Je kunt ook beloond worden met kortingen of gratis onderdelen binnen het televisieabonnement zoals een gratis pakket of gratis services. Op die manier loont het zeker om deze vier losse diensten onder te brengen bij 1 provider.

Extra’s bij een internet abonnement

Een internet abonnement wordt soms geleverd met extra services of diensten. Het is belangrijk om ook dit aspect mee te nemen in je keuze voor een internet abonnement. Extra services en diensten kunnen zijn:

  • Modem: kijk goed of je de modem in bruikleen krijgt of dat je nog extra apparatuur aan moet schaffen om gebruik te kunnen maken van het internet abonnement
  • Promotiekortingen: tijdelijke acties kunnen je veel geld besparen op activeringskosten, services en diensten
  • E-mail: vaak krijg je bij een internet abonnement een e-mailadres. Als je hier gebruik van wilt maken is het belangrijk om te checken hoe groot de mailbox is, dit verschilt per provider
  • Spamfilter: je kunt soms gebruikmaken van een gratis spamfilter, sommige providers rekenen hier extra kosten voor
  • Anti-virus: wil je gebruikmaken van een beveiligingssysteem van de provider? Check dan van tevoren de mogelijkheden en eventuele kosten
  • Website: sommige providers bieden ruimte voor een website aan
  • Inhoud (combi)pakketten: vergelijk de verschillende pakketten goed op de inhoud. Zo verschilt het aantal televisiezenders sterk per provider en pakket
  • Check ook altijd de looptijd van het abonnement, sommige onderdelen wil je eenvoudig tussendoor aan kunnen passen

Vergelijk eenvoudig de internet abonnementen van verschillende providers en stap direct over, zo begin je direct met geld besparen!