Zorgverzekering kiezen: de do’s en don’ts

Stap jij ieder jaar over van zorgverzekering, of heb je dat nog nooit gedaan? Overstappen naar een andere zorgverzekering is in veel gevallen zo’n gek idee nog niet. Het kan je een boel geld schelen en daarnaast kun je de zorgverzekering zo aanpassen dat deze weer aansluit op jouw huidige situatie. Wat je wel en niet moet doen tijdens het kiezen van een zorgverzekering, zetten we hieronder op een rij.

Do’s

Er zijn een aantal dingen die je zéker niet mag vergeten tijdens het kiezen van een zorgverzekering.

1. Vergelijken en overstappen

Het belangrijkste is om verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Een zorgverzekering vergelijk je heel eenvoudig met behulp van een vergelijkingssite. Dankzij zo’n site zie je binnen een oogopslag de verschillende zorgverzekeraars en hun premies. Dat betekent dat je ook binnen een mum van tijd de juiste keuze kunt maken. Het is belangrijk om de zorgverzekeraars te vergelijken op basis van premie, aanvullende dekkingen, polissen en wijze van declareren.

2. Kiezen voor de dekking die bij jou past

Het is ook zeker belangrijk om te kiezen voor de dekking die bij jou past. Verwacht je het komende jaar meer zorgkosten te maken? Dan is het verstandig om je hiervoor te verzekeren. Wellicht moet je hiervoor een nieuwe aanvullende verzekering afsluiten, maar dat zal je uiteindelijk wel kosten besparen. 

3. Ken de verschillen tussen de polissen

Bij het afsluiten van een zorgverzekering kom je twee verschillende soorten polissen tegen: de natura- en de restitutiepolis. Bij het afsluiten van een zorgverzekering is het belangrijk dat je de verschillen tussen deze polissen kent. Bij een restitutiepolis kun je zelf weten naar welke zorgverlener je gaat, bij een naturapolis niet. Een naturapolis is daarom vaak goedkoper.

Don’ts

Er zijn ook een aantal dingen die je zeker níet moet doen. Hieronder lees je welke dat zijn.

1. Aanvullend verzekeren terwijl je het niet nodig hebt

Denk goed na waar jij je aanvullend voor wil verzekeren. Het is belangrijk om je niet zomaar aanvullend te verzekeren voor van alles en nog wat, vooral als je denkt dat je dit niet nodig zult hebben. Sluit daarom alleen aanvullende verzekeringen af die wél op jouw situatie van toepassing zijn.

2. De polisvoorwaarden overslaan

Ben jij ook vaak geneigd om het lezen van de voorwaarden over te slaan? Bij een zorgverzekering kun je dat beter niet doen. In de polisvoorwaarden van een zorgverzekering staat namelijk precies waar je wel en niet verzekerd voor bent. Door deze voorwaarden door te lezen, kom je niet voor verrassingen te staan.